Våra projekt
Våra partners:
Här kan du läsa om vår projekt som vi, tack vare våra partners/bidragsgivare, kunnat genomföra till mångas glädje
Badängsparken är det största grönområdet i Otterbäckens centrala del. I början av 90-talet gjorde kommunen ett stort arbete med att snygga upp parken och bygga kajanläggning för MS Marianne, som sedan några år befinner sig i Mariestad. Byalaget har sedan 2020 engagerat sig i att lyfta fram badplatsen och snygga till parken till allas glädje. Även en strandpromenad har under Byalagets regi lyft fram Otterbäckens vackra strandlinje till mångas glädje. Strand promenaden sträcker sig mellan Barfotens camping och Badängsparken.
Vårt nya projekt, "Destination Vänerriviera Otterbäcken", har fått närmare 1,3 miljoner kronor i EU-bidrag från Jordbruksverket. Tillsammans med Gullspångs kommun som är projektägare och föreningarna i Otterbäcken arbetar vi för att främja besöksnäringen, föreningslivet och näringslivet, samt göra vår by ännu mer attraktiv att bo i.
Bidraget kommer att användas för att göra Badängsparken mer inbjudande med en gästhamn, lekplats, servicehus i bastukällaren, badstrand med brygga och mycket mer.
Projektet kommer att fortgå fram till 1 april 2026, och du kan följa projektets utveckling på vår nyhetssida och på vår Facebook-sida.
Läs mer om projektet:
Gullspångs kommun
Leader Nordvästra Skaraborg
Förutom midsommarfirande och Ljus i vintermörker ordnas även aktiviteter som Valborgsmässofirande och Otterbäcksdagen i Badängsparken
Det började redan år 2020
Redan år 2020 fick vi hjälp av Gekås Gräv, Gunnar Karlsson och hans kollega Johan som under några dagar trollade fram sandstranden genom att röja undan träd, buskar och sly. Från Mark & Bygg fick vi prima matjord till gräsmattan som ansluter till sandstranden.
Varje år, i slutet av april, i samband med vårstädning av byn, samlas vi för att rensa stranden inför årets säsong. Efter inköp av två vasskrattor kan vi även hålla badet och sandstranden öppen från att växa igen.
Nu har vi, tack vare Byalagagets frivilliga krafter, fått en barnvänlig strand i centrala Otterbäcken som flitigt används av såväl ortsbor som besökare och tack vare Leader Nordvästra Skaraborg kommer Badängsparken att bli ännu mer attraktiv.
Trots sitt fantastiska läge utmed Vänerns strand saknade Otterbäcken en sammanhängande strandpromenad. Detta har framförts på Byalagets medlemsmöten vid ett flertal tillfällen. Styrelsen beslutade därför hösten 2019 att se om det finns möjlighet att skapa en strandpromenad mellan Barfotens camping och Badängsparken. Denna sträcka sågs som den mest ultimata då den sommartid skulle kunna vara en fin promenad för boende på campingen som vill besöka sommarrestaurangen Sjökrogen.
Kartor har granskats och fastighetsägare kontaktats för att kunna staka ut en lämplig sträckning. Den ursprungliga promenadvägen fick revideras på grund av att flera fastigheter utmed den tänkta sträckan har strandtomter.
Strandpromenadens sträckning
Från Barfotens camping går man först utmed strandängarna fram till Matrosvägen varefter man via Loggvägen kommer upp till Allmänna vägen. Väl framme vi OBK:s bandyplan går man genom skogen ner mot strandlinjen. Strandpromenaden fortsätter därefter bakom bandyplan utmed vattnet ända fram till Badängsparken. Här passerar den bland annat Olssons Pir (se bild) som vi kommande år önskar att göra tillgänglig för allmänheten genom ny ytbeläggning på piren samt bänkar att sitta på. Där kan man verkligen njuta av utsikten över vår vackra sjö! Piren kommer också att bli är ett perfekt ställe för den som vill pröva fiskelyckan!
Hämta karta över Strandpromenadens sträckning >>HÄR
Invigningen av Strandpromenaden den 6 juni 2023
Invigningen
Nationaldagen och invigning av Strandpromenaden den 6 juni kom med sol och värme och ägde rum vid Barfotens camping, i promenadens södra ände. Pia Lidvall, ordförande i Otterbäckens byalag och projektledare för Strandpromenaden, invigningstalade tillsammans med Björn Thodenius, kommunstyrelsens ordförande. Byalaget hade anordnat en tipspromenad längs promenaden fram till Badängsparken där kaffeservering och mingel väntade. 125 personer deltog i premiärpromenaden och styrelsen kunde äntligen pusta ut och glädja oss tillsammans med alla andra närvarande
Spången byggdes när vattennivån var som lägst
Arbetsprocessen
Vintern 2022 och våren 2023 blev en intensiv arbetsperiod mot målet! Spången på 28 meter i strandkanten mellan Badängsparken och området söder därom färdigställes. Ett skyltprogram utarbetades utifrån egen design. Byalaget producerade och monterade de 26 skyltarna med egna krafter. Ett slybevuxet markområde på ca 100 m maskinröjdes och fick beläggning av bark. Vi byggde också en mindre spång på 10 meter över ett sankt område och fullbordade därmed den fysiska framdragningen av Strandpromenaden. Ytterligare finansiering roddes i land genom stöd från lokala företag.
Kostnad och finansiering
Den totala kostnaden för Strandpromenaden blev ca 70 000 kr. Gullspångs kommun och Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa bidrog med 15 000 kr vardera. Andra lokala bidragsgivare var Lions Club Amnehärad, Moelven Vänerply, Jonsac, Partex och ICA Gullspång som bidrog med tillsammans 19 000 kr. Av Träbiten fick vi en kraftigt rabatterad slutfaktura, likaså av Mark & bygg. Byalagets egen andel av kostnaderna slutade på ca 21 000 kr.
Fortsättning och utvidgning av strandpromenaden ligger ständigt på styrelsens agenda och diskussioner förs om grillplats utmed sträckan, återställa Olssons Pir, röjning av skogen bakom bandyplan, etc.
Läs mer om strandpromenaden:
Komplett slutrapport (PDF)
Mariestadstidningen (artikel)
Anmälan om vattenverksamhet för byggande av en spång sista biten söder om Badängsparken. >>>HÄR
Läs mer om invigningen den 6 juni 2023: Lyckad invigning | MT - "Jättefint att kunna gå här"
Alfastiftelsen och Gullspång kommun har givit bidrag.
Projektet ”Utveckling av kustsamhället Otterbäcken med närområde” startade år 2016 med idéinsamling. I mars 2017 fick projektet klarsignal från Leader nordvästra Skaraborg och i november 2017 gav Jordbruksverket sitt medgivande. Januari 2018 gick startskottet. Syftet med projektet är att i samverkan med övriga föreningar i Otterbäcken stärka gemenskapen i Otterbäcken genom att skapa fysiska och sociala mötesplatser där människor möts och umgås.
Vad har då hänt under åren?
I stort sett har vi kunnat genomföra de praktiska målen angående Folkets Hus och Badängsparken som fanns uppsatta. Folkets Hus är nu rustat för att kunna ta emot/anordna kursverksamhet och konferenser samt naturligtvis festarrangemang.
Ett annat projektmål var att anordna aktiviteter vars syfte var att bidra till gemenskap i Otterbäcken. Här tycker vi att mattcurling, klädbytardag och konstsalongen har varit bra inslag.
Hemsidan www.otterbacken.se lever vidare genom att Byalaget tagit över driften och fortsätter därmed att vara ett nyhetsforum för händelser i Otterbäcken.
Pandemin medförde tyvärr att planeringen för åren 2020—21 inte gick att följa. Vi var precis som alla andra tvungna att begränsa planerna starkt och genomföra det som gick.
Vårsalongen blev höstsalong och Nalle Clown hann pandemisäkert glädja en grupp barn från förskolan på Gallernäset.
Slutligen vill vi i projektledningen, Mona, Birgit, Helga och Gunilla tacka alla trevliga, generösa medmänniskor i Otterbäcken och Gullspång som hjälpt oss att genomföra de olika arrangemangen under åren. Utan er hade det naturligtvis inte fungerat.
Så stort TACK och på återseende vid andra arrangemang och aktiviteter i Otterbäcken.
Hälsar
Mona Williamsson, Helga Zimmerman-Svensson, Birgit Götenstedt-Dahllöf och Gunilla Palmquist